Csehországi sörfőzdék IX. - „Tábori sörverseny” - Pivní Pečeť 2013

A sörfőzdés sorozatunk legújabb cikkében ezúttal rendhagyó módon nem egyetlen „sörforrásról” szólunk, hanem egy csehországi sörminősítő verseny eredményein merengünk el

A minap az egyik boros honlap böngészése közben az alábbi borszakértői véleményre bukkantam: „A bor egyik legfontosabb előnye a sörhöz képest, hogy az emberek fejében nem kötődik szezonhoz, ugyanúgy fogyasztjuk télen és nyáron, és egyaránt tekinthető a mindennapok és az ünnepek italának, emellett beszélgetésekre, kellemes közérzetre, ellazult állapotra és étkezésekre asszociálunk róla.” Ezen sorokat olvasván rögtön erőteljes fejcsóválásba kezdtem és ennek iránya bizony nem függőleges, hanem vízszintes volt. Amellett, hogy minden bizonnyal komoly felmérések igazolják a fenti megállapítást én egyáltalán nem látok ebben a tekintetben különbséget a kulturált bor- és sörfogyasztás között. Ha valaki csak a nyári hőségben, kizárólag szomjűzés céljából tudja elképzelni a ser intenzívebb kortyolását, az valószínűleg kicsiny hazánkra korábban (és egyes területeken manapság is) jellemző igen gyenge sörválasztékon szocializálódhatott, azaz gőze sincs arról, hogy hányféle sör készül akárcsak Csehországban, mennyi különböző ízvilágot tudnak tükrözni a változatos, zömmel komló alapú sörcsodák. A sörfogyasztás egyáltalán nem kötődik az évszakokhoz, ünnepekhez, pontosabban olyan mértékű a változatosság a sörök terén, hogy minden egyes alkalomra meg lehet találni a legmegfelelőbb (alkoholtartalomban, színben, ízben stb.) nedűt.

A 23. tábori sörverseny plakátja
Aki saját maga szeretné megtapasztalni a sörök rendkívüli változatosságát, annak irány egy nagy sörfesztivál, sőt még jobb ha egyenesen egy sörminősítő versenyre látogat el. Ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben is említettük, minden év februárjában a dél-csehországi Tábor városában rendezik meg a „Slavnosti piva Tábor” nevű eseményt, ahol számos kategóriában mérik össze a sörgyárak, illetve a a sörfőző mestereik a tudásukat. A 2013. évi versenyen is 128 (!) sörfőzde csaknem 500 (!) különféle terméke 27 kategóriába sorolva próbálta a legkedvezőbb véleményt elnyerni a minden bizonnyal „májban gazdag”, sörminősítésre edzett ízlelőbimbójú ítészektől. A nemzetközi viadalon természetesen nem csak cseh sörök versenyeztek, hanem a résztvevők között megtalálhattunk orosz, német, belga, szlovák, örmény, lengyel, sőt japán, norvég „nemzetiségű” italokat is. A több fordulóban, kieséses rendszerrel megrendezett vetélkedők végén a három dobogós az arany, ezüst,és bronzérmet, pontosabban Pecsétet (Pivní Pečeť) nyerte el.


Nem volna hely, idő valamint olvasói türelem valamennyi kategória győzteseit felsorolnunk, ezért álljon csak itt egy kis szubjektív szemezgetés a verseny eredményekből:

Az alacsonyabb alkoholtartalmú (10-es, 11-es) világos, valamint a barna sörök tekintetében ketté választották az erjesztés előtti szárazanyag-tartalomban különböző ležák-ot és a výčepní-t. Míg az előbbi kategóriában a „világoséknál” a Starobrno, Holba, Staropramen sorrendet állapítottak meg, addig az utóbbi esetben a náchodi Primátor győzött, és őt követte a rakovníki sörgyár Pražačka nevű söre, valamint a szlovák Corgoň. Figyelem! A Primátor Budapesten a Ferdinánd Sörház kocsmai részén kóstolható meg!

Versenyzők
A félbarna söröknél az „aranyérmet” a strakonice-i Klostermann nevű csoda vitte el, a Chotěboř-ban főzött Polo, és Uherský Brod terméke, a Kounic elől. A legjobb barna sörnek a ležák esetében a Primátor Premium Dark-ot, a Konradot, és a protivini Merlin-t választották míg a výčepní-knél a Bakalář kapta meg az Arany Sörpecsét díjat. Ismét figyelem! A Merlint, egy már nem szomjas vendég által egyszerűen Varázslónak nevezett finomságot csapolt formában ízlelhetjük meg a Jókai utcai Alfons sörözőben!

A zsűri munkában
A magas alkoholtartalmú, speciál kategóriában a legjobb világosnak a vratislavicei a Konrad 14-es sörét szavazták meg, míg a barna verzióban a polička-i csoda, az Eliška nyert, megelőzve egyik személyes kedvencemet a Svijany 13-ast, illetve a Žatec Dark-ot. A Svijany budapesti lelőhelye a Jaromír! A szűretlenek között számomra nagy meglepetésként az Arany Pecsétet a Krušovice Mušketýr nevű söre nyerte el, az ezüstös Březňák-ot és a bronzos Bernardot megelőzve.

Nem csak az íz számít!
A nagyobb sörgyáraktól okosan különválasztva versengtek a kicsi, kézműves sörfőzdék, a minipivovarok, ugyancsak több kategóriában. Itt az Sörpecsét arany tagozatában a třebíči Urban-t (lezák), a harrachovi Huťské-t (výčepní), a dalesicei Májový ležákot (világos speciál), a dobruškai Muderlant-ot (félbarna), a strahovi Szent Norbertet (barna speciál) és az Antos sörgyár Černé poupě nevű sörét (barna) találhatjuk.

Litovel (s)öröme
Az Extra Arany Sörpecsét büszke tulajdonosa a sokak által alulbecsült Litovel sörgyár Premiumja lett. A legjobb kevert sör kategóriájában a zvíkovi Radlert, az élesztős söröknél a Holba-t értékelte legkiemelkedőbbre a sörkortyolgató zsűri. Természetesen alkoholmentes, illetve üdítőital kategóriában is díjazták a sörgyári termékeket, de sajnos erről elvi okok miatt nem számolunk be! :)

A nemes verseny után jöhet az önfeledt szórakozás
Ha valakinek kedve támad egy jó kis csehes sörfesztiválra elmenni, akkor annak már csak pár hónapot kell aludnia a VI. Budapesti Cseh Sörfesztiválig, de ha esetleg ezt nem bírná kivárni azt várja a május közepétől két héten át tartó Prágai Sörfesztivál! Azt kívánjuk, hogy minősítse mindenki maga a jó cseh söröket!

A sörminősítő verseny képeit David Peltán készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése