Bohemia „követei” Magyarországon II. – Bohemia Baráti Kör

Sorozatunk következő tagja nem is csupán egy „követnek”, hanem egyenesen egy nem hivatalos „nagykövetségnek” nevezhető, ugyanis az idén húsz (!) éves fennállását ünneplő Bohemia Baráti Körről bátran elmondható, hogy Csehország magyarországi népszerűsítésének igazi zászlóvivője. Az egyesület tagjai az elmúlt két évtizedben szinte felsorolhatatlan mennyiségű program (pl. csehországi tanulmányi utak, kiállítások, stb.) szervezésével, kiadványok kiadásával, és megannyi más módon vették ki részüket Csehország értékeinek, a cseh kultúra, a cseh művészek hírének terjesztésében. A Bohemia Baráti Kör, azaz a cseh kultúra magyar barátainak egyesülete a Cseh Köztársaság jó hírnevének terjesztéséért 2003-ban elnyerte a cseh külügyminiszter Gratias agit elnevezésű díját. A múltról, jelenről és az idei tervekről beszélgettünk az örökifjú, csupa energia Zachár Ottóval, a Bohemia Baráti Kör elnökével, az egyesület egyik alapítójával, aki 1967 óta járja rendszeresen Csehországot, nem csekély tudást felhalmozva, amelyet szívesen megoszt az érdeklődőkkel.

Zachár Ottó és Goldmann Ilona

Hogyan kezdődött a Baráti Kör története?

Hazánkban már a rendszerváltozás előtti időszakban is működött egy a „csehszlovák” kultúrával, annak népszerűsítésével foglalkozó „baráti kör”, amely az „Amicus” a szlovák és a cseh kultúra barátainak köre nevet viselte. Ennek a szervezetnek magam is aktív tagja voltam. Mivel egy idő után nem volt teljes a vezetőség tagjai közötti egyetértés, így 1993. július 3-án számos társammal együtt megalapítottuk a Bohemia Baráti Kört. Talán meglepő módon, de a régi polgári körökhöz - egyesületekhez hasonlóan nem egy irodában, vagy székházban alakultunk meg, és vagyunk a mai napig bejelentve, hanem egy hagyományos sörözőben, itt Budapesten a Bem József rakpart 49. szám alatt (Bem söröző).

Mitől (volt) más a Bohémia Baráti Kör?


A Baráti Kör folyóirata
Számos különbség közül az egyik, hogy mi már a kezdet kezdetétől adtunk ki egyszerű xeroxozott hírlevelet, majd 1995-től adjuk ki a Bohemia folyóiratot. Az első években még évente többször került sor a Baráti Kör lapjának (Folyóirat a cseh kultúra barátainak) kiadására. Egy ilyen kiadvány elkészítése azonban igen nagy energiákat és nem kevés anyagi forrást vesz igénybe az önkéntes alapon dolgozó tagtársainktól, így ma már csak évente egy alkalommal tudjuk megjelentetni a (rendkívül igényes – szerk.) lapunkat. A Bohemia Baráti Kör gondozásában vagy támogatásával ugyanakkor számos könyv (cseh szerzők művei, tankönyvek, cseh témájú könyvek) jelent meg az évek során. Ugyancsak 1995-ben rendeztük meg először az ún. Bohemia Bált.



Programjaink döntő többségét már a megalakulásunkat követő első években kitaláltuk, és azóta is szervezzük. Ezek közé tartoznak az aktív túráink, a különféle tematikus útjaink (pl. híres cseh emberek nyomában), amelyek során nem csupán Csehországba, hanem más, cseh kultúra és történelem nyomait őrző országokba is ellátogatunk. Az évente meghirdetett programok többsége nagy népszerűségnek örvend, de volt olyan is ami sajnos a kevés számú érdeklődő miatt sajnos nem valósult meg.

Hogyan változott az egyesület tagsága a két évtized során, és kik most a vezetői?

Tagjaink eleinte elsősorban az akkori nyelviskolások köréből szerveződtek, majd ez a tagság barátokkal, ismerősökkel és más Csehország iránt érdeklődőkkel bővült. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt húsz év alatt a legalább egyszer tagdíjat fizető tagjaink száma meghaladta a 2200 főt. Természetesen ez a szám évről évre változott, de eddig évente mintegy 380-430 fizető tagot tartottunk nyilván.
Polgár László "munkaruhában"
Eva Molnarova (Molnár Éva) és egy kishordó
Az egyesület vezetősége rajtam kívül jelenleg az alábbi barátainkból áll: Goldmann Ilona foglalkozik a tagsági ügyekkel, Jónás Gábor felelős a pénzügyekért, Molnár Éva gondozza a folyóiratot és a tagnyilvántartást, küldi a hírleveleket, míg Polgár László a könyvkiadásokban játszik szerepet. A tagjaink túlnyomó többsége magában a programban vesz részt, és nem a szervezésében, de egyre több önkéntes segítőnk akad.

Milyen hivatalos kapcsolatban állnak Csehországgal?
  
Megalakulásunk óta szoros együttműködő kapcsolatot ápolunk a Cseh Nagykövetséggel, és a Cseh Centrummal. A lapunk megjelenését a Cseh Köztársaság Külügyminisztériumának alapja támogatja. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedekben megszámlálhatatlan jó barátot, támogatót szereztünk mind Csehországból, mind Magyarországról.

A Baráti Kör találkozása Václav Klaus elnökkel

Mit tervez a Baráti Kör a 2013-as esztendőre? Milyen programok várnak a tagokra, és más érdeklődőkre? 
Az éves tervünk már összeállt, meghirdetett útjainkra egyre többen jelentkeznek, és az elsőre már nem is tudunk további utazni vágyókat fogadni. 2013-ban az alábbi nagyobb programokat szervezzük: Május elején Észak-Csehországba látogatunk, átugorva Bautzenbe és Drezdába. Június 8-án, szombati rendezzük meg - az idei Bállal összekötve - a Bohemia Baráti Kör huszadik szülinapját megünneplő Karnevál. Június végén és július elején két héten át a Jagellók nyomában járunk, ezúttal nem Csehországban, hanem a Baltikumon. Július végén-augusztus elején kerül sor az igen népszerű, hagyományos vízitúrára, melynek során most újból a Moldván evezhetnek a vodákjaink. Augusztus vége felé Prágába látogatunk, ahol a „Rotundáktól a táncoló házig” elnevezésű program keretében elsősorban Prága építészettörténetével ismerkedhetünk meg. Szeptemberben egy gótikus utat járhatunk be, Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban. És az év végén természetesen megtartjuk az ugyancsak hagyományos Bohemia Karácsonyt.

Baráti Körös vodákok akcióban

Cikkünk végén szeretnénk megemlíteni, hogy 2010-ben jelent meg Holka László és Zachár Ottó Prágai Házjegyek című könyve. A kiadvány mellé egy vándor kiállítást is szerveztek, amely legutóbb Kassán vendégszerepelt, de a közel jövőben várhatóan az Erdős Renée Házban lehet majd megtekinteni. Addig is ajánljuk minden érdeklődőnek, hogy valamely szerdai napon, este 6 és 9 között térjen be a Bem sörözőbe, ahol a Baráti Társaság tagjai és Zachár Ottó várják a cseh kultúra szerelmeseit egy kis baráti sörözős beszélgetésre.



Fényképeink a Bohemia Baráti Kör honlapjáról (http://bohemiabk.hu/home/) származnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése