Csehországi sörfőzdék VII. - Černá Hora

A múlt hétvégén lezajlott a csehországi elnökválasztás. A kemény és izgalmas versenyt ugyan végül nem Karel Schwarzenberg herceg nyerte meg, de mi továbbra sem távolodunk el messzire a Fekete-hegyektől, hiszen sörfőzdés sorozatunk következő tagja is ezt a nevet viseli, csak éppen immáron nem németül, hanem csehül írva-szólva. A morvaországi „Fekete-hegy” sörével kapcsolatban néhány szubjektív élménnyel kezdenénk.


Első találkozásunk a Černá Hora-i sörrel nem most történt, de ahogyan azt mondani szokták: oly jó rá emlékezni. Egy forró nyári nap délutánján, a dél-morvaországi Přerov városában esett meg a nagy eset. A nap fényesen sütött, a lélek, szellem már csordultig telve volt az aznapi élményekkel, de a test bizony igencsak megszomjazott. És akkor találtunk rá erre a darázs színekben pompázó, azaz sárga-fekete emblémájú sörre, pontosabban a bódítóan erős, finom, enyhe mézízesítésű Kvasar-ra, a Černá Hora-i sörgyár egyik specialitására. Csak egy életre lopta be magát a szívünkbe, nem tovább.

Kvasar, a gyorsan fogyó sör
A második nagy találkozásra egy észak-morva faluban, Černá Voda-ban került sor, a Jeseník hegy északi lejtőjén. Mi is lehetne stílusosabb minthogy Fekete-víz falván az élelmes tulajdonosok egy komplett vendéglátóipari egységet (panzió-étterem-söröző) szántak a nevében csak két betűvel eltérő Černá Hora-i sör dicsőítésének. A csöppet feltűnő, aranysárga színű panzió sörszentélyében immáron a sörgyár szinte teljes szortimentjének kóstolására volt lehetőségünk, és be kellett ismernünk, hogy a Kvasar mellett a többi Černá Hora-i sör is megér, méghozzá nem is csak egy misét.

Fekete-hegy Fekete-vízen

De hol is van ez a Černá Hora? És mit is tudunk a sörgyár múltjáról és jelenéről? Nos, maga a sörgyár Brno-tól mintegy 25-30 kilométerre fekvő, nem túlságosan meglepő módon a Černá Hora nevezetű falucskában található. Aki a 43-as úton járja észak-déli útját, feltétlen térjen le a település felé, és vessen legalább egy pillantást a falu központjában lévő folyékony kenyér gyárra, amely mint később látni fogjuk, ma már jóval több mint csupán egy sörüzem. 

Azonban mindenekelőtt ugorjunk vissza az időben, nem sokat, csupán csak 715 évet, ugyanis ahogyan a sör mai (korábban az 1530-as évszám szerepelt rajta) emblémájából is kitűnik ekkora nyúlik vissza Černá Hora sörének története. A fáma szerint 1298. július 16.-án egy bizonyos Matouš, a birtok feltételezhetően akkori ura Černá Hora-ban főzött sört vitt szekereivel egy, a Templomos Lovagrend számára rendezett birtokadományozási ünnepségre, igazolván, hogy ekkor a helyi sör már bizonyosan létezett. Az elkövetkező időkben ezt a „sörforrást” a BRAXATORIUM TEMPLARIORUM IN MONTE NEGRO néven azaz a Fekete-hegyi Templomos Sörfőzdeként emlegették.

Černá Hora anno
A Černá Hora-i sörgyár első konkrét írásos említése 1530-ból származik. Ekkoriban a birtokosai egy testvérpár a Boskovici - Černá Hora-i Tas és Jaroslav volt. A következő évszázadok során a sörgyár számos birtokosa között megemlíthetjük a Lichtenštejn, valamint az Auersperg családot. 1802 májusában a gyár porrá égett, ami a napóleoni háborúk időszakában pár évre a sörtermelés szünetelését is jelentette. A XIX. században előbb a Geislerek, a Nebel-Türkheimek, Pereira-Arnstein, majd August Fries is birtokolta a sörfőzdét. Az ő nevéhez fűződik az új, modern sörgyár megépítése 1871 és 73 között. Ezt követően további tulajdonosokkal, korabeli társtulajdonosi, mondhatni „paraszt-Rt.” formában való működéssel, majd államosítással folytatódott a sörgyár története egészen a legutolsó rendszerváltásig. De akárhány tulajdonosa is volt a sörfőzdének egy dolog változatlan maradt, mégpedig az itt főzött sör egyedi minősége.

Az 1990-es közepén részvénytársasággá alakult sörgyár többségi tulajdonosa, (1996-2000 között az igazgatója) Jiří Fusek lett, aki a gazdasági ügyek rendbetételén túl, számos újdonságot vitt a feketehegyi üzem életébe, egészen a kibővített termékválasztékig. A sikeres marketing munka eredményeképp a sörgyártás és forgalmazás kilépett a helyi kategóriából, és ma már nem csupán Csehország-szerte, hanem akár Magyarországon is (pl. Pivo, Alfons) megkóstolhatjuk a különféle finom nedűiket.



Az utolsó nagyobb változás 2010-ben történt a sörgyár életében, amikor a Pivovary Lobkowicz a.s., a 2012-ig a K Brewery Group nevet viselő csoport részévé vált. A cseh és morva sörök tradíciójának, minőségének megőrzését hirdető vállalatcsoport, - amely a termelést tekintve ma már az ötödik legnagyobb cseh sörbirodalom - részét képezik még Protivín, Uhersky brod, Vysoký Chlumec, Jihlava, Hlinsko, és Klášteř Hradišti nad Jizerou serfőzdéi is. 

A jelenlegi sörválaszték tekintélyes, csapolt és palackos verzióban az alábbiakat lehet megvásárolni: Tas (4,0%), Sklepní (szűretlen pincesör, 4,0%), Kern (félbarna, 3,8%), Páter (4,4%), Ležák (Kamelot) (4,8%), Granát (barna, 4,5%), Velen (4,8%), Borůvka (Modrá luna) (áfonyás, 4,4%), Kvasar (mézes, 5,7%), a Forman světlý (alkoholmentes), és a Forman polotmavý (alkoholmentes félbarna). Kizárólag csapolt formában lehet élvezni a Klášterní (barna, 3,8 %), Páter kvasnicový (szűretlen, élesztős, 4,4%) sörtípusokat, míg üvegesként még megvásárolható a Black Hill elnevezésű, 5,5%-os szépség (sör aperitív) is.

Szép kis termékskála

Szinte mondani se kell, de az egyes feketehegyi sörfajták évente számos érmét, illetve jó helyezést söpörnek be a megrendezett sörversenyeken. 2009 óta Černá Hora söre az EU Tanács rendelete értelmében földrajzi eredetvédelemben részesül. A sörök mellett a gyár különféle ásványvizek, és egyedi üdítőitalok továbbá tömény italok gyártásával is foglalkozik, de ezek felsorolását már meg sem próbáljuk. Egy biztos, aki Černá Hora-ba érkezik az szomjan nem marad. 

A modern, és sikeres sörgyárak, ahogyan azt már más esetben is olvashatták az olvasóink manapság nem csupán sörtermeléssel foglalkoznak, hanem számos más turista vonzó tevékenységgel is. Ez különösen igaz Černá Hora-ra. A kötelező sörgyárlátogatás programot szinte már nem is kell megemlítenünk, amely mellett kellemes söröző-étterem, fitnesz szolgáltatások, bowling pálya, és biliárd asztalok állnak a kulturált sörfogyasztók, szórakozni vágyók rendelkezésére.

A sörgyár ma (www.jizni-morava.cz)

Minden év szeptemberének utolsó szombatján, a Szent Vencel hét folyamán kerül megrendezésre az immáron hagyományosnak nevezhető helyi sörfesztivál, a „Pivní pouť” azaz a Sörbúcsú. Az akár találónak is mondható név persze csak azon kevesek számára jelent valami értelmeset akik kizárólag 20-30 fokban tudnak, szeretnek gyöngyöző seritalt kortyolgatni. Mi mindenesetre, évszaktól függetlenül csak javasolni tudjuk, hogy gyerünk, kóstoljuk meg a Fekete-hegy levét!

2 megjegyzés:

  1. Erősen ajánlott a Grena nevű üdítőjük is! Megkockáztatom, hogy jobb mint a Kofola! :O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csaba! Ez igazán izgalmasnak hangzik. Amint lehet kipróbáljuk!

      Törlés