Főúr kérem, tormás ponty rendel! Avagy halat a Halászbástyából.

Gyorsan múlik az esztendő, villámléptekkel közeledik a Karácsony, és erre emlékeztetnek a Csehország nagyvárosaiban lassacskán megjelenő utcai halárusok is, ahol bárki beszerezheti a hagyományos cseh karácsonyi ételsor alapját képező pontyot, vagyis a kapr-t. A pontyocskák természetesen hazai vizekből származnak, hiszen a csehországi halastavakban (köztük kiemelten a dél-cseh Třebon-i Halgazdaság tavai) felnevelt ponty és más édesvízi hal húsa igen jó minőségű.
Cseh halászok (Marek Čech képe)

(Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Csehországban manapság, főként a fiatalabb generációknál a ponty már korántsem örvend túlzott népszerűségnek, és a karácsonyi asztalon egyre inkább más étkek veszik át a szerepét.)
Třebon-i Halgazdaság
Mostani gasztronómiáról szóló bejegyzésünkben mégis ennek apropóján egy remek haléttermet, és egy ponty elkészítési módot ajánlunk Olvasóink figyelmébe:

A Lipnó-i tó nyugati kapujánál fekszik Nová Pec falva, ahol ugyan mindössze 600 fő lakik, de évente ennek a létszámnak a sokszorosa fordul meg ezen a kis településen. A nagy forgalom fő oka persze a vonzó természeti környezet, és a sokféle mozgási, aktív pihenési lehetőség (pl. túrázás, kerékpározás, síelés vagy éppen görkorcsolyázás a Šumava erdei túraútvonalin), de sokan érkeznek ide a helyi remek hal étterem kedvéért is. Ebben a „halban nagy”, de más hagyományos cseh étkeket is tálaló étteremben kiválóan elkészített könnyű halfogásokat ízlelhet az éhes, jó néhány órát aktív mozgással töltő belföldi vagy külföldi turista. Az éttermet, amelynek étlapján a hallevesen kívül 20 féle halétel szerepel, mi még Rybářská bašta, azaz Halászbástya néven ismertük meg. Csehországban járva ezzel a névvel igen sűrűn találkozhatunk, hiszen úton útfélen számos Rybářská bašta-ra bukkanhatunk, ahol bizton számíthatunk arra, hogy friss és változatos halfogások várnak ránk.
A Moldva a nova peci hídról
Mint Nova Pec-re rendszeresen visszatérő vendégek az idei évben kissé megriadva láttuk, hogy a jól megszokott név helyett már más cégér szerepel az ajtó felett. Vajon mi történt, csak nem lett vége a helynek? Az étlap kinyitása után azonban teljesen megnyugodtunk, mert szinte ugyanazt a választékot találtuk, sőt az egyik kedvenc fogásunk elkészítési és tálalási módja is teljesen megegyezett a korábban megszokottal. Hát igen, az állandóság megnyugtató tud lenni, a gyomor terén is.

A széles választékból most az egyik kedvencünket, a Tormás pontyot (Kapr pečený s křenem) szeretnénk bemutatni és kedvet csinálni ehhez a finom és nagyon egyszerű eledelhez az élvezet kedvéért, egy finom és egészséges étel elfogyasztásáért, és nem utolsósorban a Magyarországon sajnos híresen alacsony halfogyasztás növeléséért. Azonban vigyázzunk, mert ha eddig nem tudtuk, akkor most rá fogunk jönni, hogy a halhoz adott nem csekély mennyiségű torma nem csak finom, de jelentős vízhajtó hatással is bír! 

A fogás alapját egy egyszerű roston sült ponty adja, amelynél a ponty nem patkóra szeletelt, hanem egy nagyobb darab haltörzs. A feltét a még egyszerűbb, nagyobb mennyiségű ecetes reszelt torma. Az együttes hatás azonban közel sem ilyen egyszerű, de erről bizonyosodjanak meg a kedves olvasók maguk! A hal és a torma ízkombinációját nagyon jól kiegészíti a hagymás burgonyasaláta.

Nos, a bőséges bevezető után most lássuk a receptet. 

Tormás ponty 

Végy 4 személyre kb. 80 dkg pontytörzset, 5 dkg vajat, lisztet, csipetnyi őrölt piros paprikát, kevés borsot és sót, valamint ecetes tormát.

Elkészítése:
  • A megtisztított pontytörzseket megsózzuk, kevés borssal megszórjuk.
  • Egy nagyobb tűzálló tálat kivajazunk, és a csipetnyi őrölt paprikával kevert lisztben megforgatott haltörzseket egymás mellé belerakjuk.
  • A törzsek tetejére mogyorónyi vajat teszünk, és forró sütőben ropogósra sütjük.
  • A sütőből kivett, még forró haltörzsekre bőven ráhalmozzuk az ecetes tormát.Ennek a mennyisége lehet ízlés szerinti, de amit a mellékelt Nova Pec-i fogásról készült fotók is mutatják, nem kell szűken bánnunk a tormával a „kívánt hatás”, illetve élvezet elérése kedvéért.
Mivel Magyarországon ez a fogás nem tartozik a gyakori halételek közé, ezért ha valaki elkészíti, írja meg nekünk a véleményét!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése